På utställningen

Incheck och friskkontroll

Campbells väntar på utställningsbordetNär man kommer till utställning ska hamstrarna checkas in. Hamstrarna kollas igenom för att se om det finns någon synlig ohyra.

Därefter ställer man upp sina hamstrar på bordet. Man får inte hålla på med sina hamstrar under dagen, det är viktigt att domaren inte vet vems hamstrar som bedöms. En handler hjälper till att leta fram rätt petbox och ställa fram åt domaren.

När man kommer till utställningen är det ofta mycket aktivitet och lite rörigt, arrangörerna har mycket att stå i och en del djur ska byta ägare innan utställningarna börjar. Det är alltid välkomment med hjälp att ställa fram bord eller annat, annars kan man sätta sig ner och ta det lugnt ett tag.

Aktiviteter under dagen

I Bedömning pågår!cafeteian finns fika att få köpt. Lunch får var och en oftast ordna med själv. I Kallhäll finns pizzeria nära, på andra ställen kan det vara sämre med servering.

Det brukar även ordnas lotteri, det kan finnas ät-tävlingar för hamstrarna, tipspromenad och annat. Om man vill och kan hjälpa til att anordna aktiviteter så är det mycket välkomment!

Tänk på att det oftast blir långa dagar innan allt är klart och för barnen kan det vara bra att ta med ritsaker eller annat att pyssla med under tiden bedömningarna pågår. Det är viktigt att det är lugn och ro runt domarbordet, men man är välkommen att sitta och lyssna på vad domeran säger om man vill.

Bedömningen

Bedömningarna tar lång tid. Domaren ska titta på varje djur, sekreteraren skriver protokoll och sedan ställs hamstern tillbaka på bordet igen.På bedömningssedeln står domarens omdömen och de bästa hamstrarna får certifikat. I petklass får de bästa hamstrarna en guldstjärna. Hederspris kan också delas ut till hamstrar som inte riktigt håller måttet för att få cert eller guldstjärna men som ändå har någon eller några kvaliteter som domaren vill lyfta fram. Det kan vara extra fin päls, bra öron eller annat. 

Prisutdelning

Spara bedömningssedlarna!När alla är bedömda är det dags för domaren att bestämma vilka som ska vinna. Den bästa i varje art vinner BIR1 (Bäst I Ras)  om hamstern är tillräckligt bra.  BIR2 och BIR3 kan också delas ut om hamstrarna är bra nog. Därefter koras BIS, det vill säga Best In Show, det är den bästa hamstern oavsett art. Om alla fyra arter är visade och håller tillräckligt bra kvalitet koras BIS1, BIS2, BIS3 och BIS4. Om någon har visat grupper så får de också sina priser nu.

Bästa junior, bästa veteran, bästa senior, bästa OST (ostandariserad färg) kan också delas ut.

I pet får hamstrarna också placeringar, 1,2,3 plats i barnpetklass och i petklass om hamstrarna är tillräckligt bra för att få placering.

 

När alla hamstrar är bedömda och priser har delats ut hjälps vi åt att städa lokalerna. 

Utställningsresultaten sparas, och en hamster som efter några utställningar lyckas få tre cert får titeln champion. En hamster som får tre guldstjärnor i petklass blir guldpet. Om man vill kan man köpa rosetter till sina hamstrar, det finns cert, champion och guldpetrosetter att få köpt. Håll gärna koll på dina hamstrars resultat och spara bedömningssedlarna!

 

* Från 1/6 2019 gäller att utställningsavgiften betalas in samtidigt som er anmälan eller senast sista anmälningsdagen via Swish 1231550342 eller bankgiro 5222-5463. Glöm inte att ange hamsterägarens namn (alltså det namn som står i katalogen/i registreringen), utställning och datum.