Klasser

I standard bedöms hamsterns utseende i första hand. Den ska ha en typ och färg som motsvarar standarden och naturligtvis vara frisk, ren och snäll att hantera. I standard kan du även ställa avelsgrupp och uppfödargrupp. Avelsgrupp består av en förälder (hane eller hona) med tre avkommor från minst två kombinationer. En uppfödargrupp är fyra hamstrar som du själv har fött upp. De ska vara från minst två kombinationer men behöver inte vara besläktade och du behöver inte äga alla själv.

 

I petklass får alla hamstrar vara med oavsett var de kommer ifrån, här är alltså hybrider också välkomna. Utseendet spelar ingen roll utan det som bedöms är att hamstern ska vara ren och välskött med välklippta klor, i lagom hull och i god kondition och den ska vara snäll och lätt att hantera. Petklass delas upp i två, det är en barnpetklass för ägare från 12 och neråt, och petklass för ägare från 13 år och uppåt.
Registrerade uppfödare skall inte ställa i petklass.

 

Hamstrarna delas också upp i junior (från 8 veckor upp till och med 4 månader) och senior (från 5 månader). Veteran är de från det att de är 16 månader och upp till 24 månader. Hamstrar över 24 månader får inte vara med på utställning.