Förberedelser

klor.jpgHel, ren och frisk. Är klorna klippta?

Se till att hamstrarna du tänker ställa ut är friska och i bra skick. Om klorna är för långa bör de klippas. Kika på doftkörteln under magen, på en del hanar kan den behöva tvättas ren. Kika igenom pälsen och se så att hamstern inte har några skador eller ohyra. Det kan hända att hamstern inte kommer igenom friskkontrollen på uställningen så det är viktigt att ägaren har kikat igenom hamstern ordentligt.

Transportboxen

Hamstern ska vara i en petbox eller transportbox under utställningen. Petboxen ska märkas med hamsterns nummer i katalogen, man får inte skriva namn eller på annat sätt visa domaren vem som äger hamstern. Om hamstern ska ställas i både petklass och standardklass så ska två nummer skrivas på lådan, ett från petkatalogen och ett från standardkatalogen. I lådan ska det finnas gott om strö och bomaterial, mat i någon form, till exempel hundkex, och möjlighet för hamstern att få i sig vätska. Det enklaste är att lägga ner en bit gurka eller liknande.

 

Om man har två hamstrar som bor tillsammans och ser olika ut kan de vara i samma petbox under dagen. Om hamstrarna ser likadana ut, det vill säga är registrerade med samma färg och teckning, måste de sitta i varsin petbox, annars vet inte domaren vilken som är vilken. Ett exempel: om båda är registrerade i stamboken som "agouti mottled" så är det omöjligt för domaren att veta vilken som är vilken även om mottledteckningen kan se väldigt olika ut på de två individerna. Då måste hamstrarna visas i varsin petbox.