Artikeln är skriven av Patricia Söderqvist, Tsunamis. Vi bad henne ta upp de mest grundläggande skillnaderna mellan ryska vintervita och Campbells dvärghamster. 

 

Det är väldigt subjektivt hur man upplever de olika arterna, speciellt de två som är närmast varandra, vintervit och Campbells. Jag har haft vintervit i ca 3-4 år och Campbells i perioder om ca 5-6 år. Men på den lilla tiden med vintervit tycker jag att jag sett klara skillnader i beteende, renlighet i buren och hur mycket vatten de dricker. Vintervit äter också lite mer än Campbells och på vilket sätt de äter och lagrar maten är inte detsamma.

 

Hos vintervit bör du städa minst en gång i veckan och gärna byta deras sandskål varannan, var tredje dag eller i alla fall se över den ofta. Hos Campbells behöver du inte städa lika ofta då de både luktar mindre och kissar mer sällan (städar mina var 3:e-4:ee vecka).

 

Vintervit dricker mer vatten så har du minsta flaskan eller en liten skål bör du se till att fylla på varje dag. Cambells dricker inte ur sin lilla flaska på lång tid, men du bör förstås byta vattnet så de får nytt färskt vatten i alla fall varannan dag. Vintervit lagrar gärna all mat i ett hörn eller hus så det är inte ovanligt att de tömmer allt ur matskålen, medan Campbells generellt behåller det godaste i kinderna och resten i matskålen eller spritt över hela buren.

 

Deras beteende varierar så du kan hitta bitiga, snälla, aktiva, lugna djur hos båda arter. Generellt är dock vintervit lugnare än Campbells. Campbells är i regel vakna oftare och redo att komma ut ur buren när du vill. Campbells har ett rykte att vara extra bitiga men många gnagare undersöker med munnen och det är inte bett.

 

Vintervit håller generellt sams sämre sinsemellan än vad Campbells gör. Enligt lag måste du köpa dem två och två för att ge dem en chans att kunna bo med en artfrände men håller de inte sams ska de säras på.

 

Det är alltid bättre att köpa från uppfödare än från en djuraffär då uppfödare aktivt jobbar för att få snälla linjer både mot människor och mot andra hamstrar. Djuraffärer föder antingen upp själva, planlöst utan fokus, eller köper från grossister med ännu sämre djurhållning och ingen fokus på varken hälsa eller sämja.