Mandarin

Vi får många frågor om Mandarin och varför vi inte godkänner denna variant i Svenska Hamstersällskapet.  

Först vill vi klargöra en sak varianten är ingen färg det är en dominant teckning (modifierare). Ursprungligen dök den upp hos Rysk Vintervit och det finns ingen motsvarighet hos Campbells.

Anledningen till att vi inte godkänner varianten

Tyvärr så har denna variant använts kraftigt inom hybridaveln i de länder där stamtavla och renavlade linjer inte lagts något fokus på. Inte långt efter genen upptäcktes så hamnade den hos zoo-grossister och ingen uppfödare i Europa tog tillvara på den med avsikt att hålla linjen helt ren från andra arter. Idag känner vi inte till några Mandarin linjer som renavlats med Rysk Vintervit i Europa och det är också därför vi inte godkänner varianten i Svenska Dvärghamstersällskapet. Vi tycker att det är väldigt tråkigt att en variant har försvunnit från vår renavlade stam och vi önskar att det fanns en ren linje med dessa.

Hybrid 

Mandarin teckningen är mycket vacker variant som man hittar i zoo-handeln emellanåt. På grund av att den rena stammen försvunnit så klassas alla hamstrar av Mandarin varianten och dess avkommor som hybrider (korsning mellan två arter, i detta fall korsning mellan Campbells och Rysk Vintervit). Art till skillnad från ras kan man aldrig avla helt ren igen om det blandats in andra arter. Efter 20 generationer är man i teorin uppe i 99,99% men man kan aldrig garantera hur mycket % av gener varje parning gett. Endast ett gentest kan visa hur mycket genmarkörer individen har från de båda arterna och testet är aldrig helt tillförlitligt. 

Hur fungerar teckningen?

Det är en dominant gen som bleker grundfärgen och ger den en orange ton. Den kan kombineras med alla varianter, det finns idag fyra olika nyanser. Mandarin Agouti , Mandarin Sapphire, Mandarin Agouti Pearl och Mandarin Sapphire Pearl.

 

Agouti och Mandarin Agouti

Sapphire och Mandarin Sapphire

vintervit-mandarin4.jpg

vintervit-mandarin5.jpg

vintervit-mandarin6.jpg

vintervit-mandarin7.jpg

vintervit-mandarin8.jpg

vintervit-mandarin9.jpg

vintervit-mandarin10.jpg

vintervit-mandarin3.jpg

vintervit-mandarin11.jpg