Vi har fått tillstånd av Petra Henricson, som har en registrerad uppfödning som heter Nipegårdens, att publicera den artikel om kinesisk dvärghamster som hon skrivit till Dansk Hamsterklubb – stort tack, Petra!

 

sassy.jpg”Jag har fött upp Campbells i fyra år, men på en utställning för ett år sedan checkade jag in kinesiska hamstrar och föll pladask. Detta är MIN art, vi har lika personlighet, lite blyga och milda, vaknar till sent på kvällen, gör inte mycket väsen av sig men kan verkligen röja runt.


Den kinesiska hamstern är inget jag rekommenderar till en otålig barnfamilj. Man bör vara så pass förstående för att detta är en art som är blygare, så jag rekommenderar nog en ålder från 10 år och uppåt. De är dessutom väldigt hala och snabba som unga, så det är lätt att tappa dem. När de är äldre och mer tama så är det en helt underbar hamster som gärna springer på dig och följer med på allt.


De tar lite längre tid på sig att bli tama och komma fram självmant. Man får börja tidigt med ungarna. Jag håller varje bebis bara några sekunder de första gångerna vid ca 10 dagars ålder och utökar tiden mer och mer, tränar gärna på dagen så att de är lite trötta. Men jag gillar även att de får fortsätta vara lite mer naturliga, så hos mig måste de inte komma upp i handen själva, men de får inte vara rädda så de flyr. Att hitta sällskapsdjur och avelsdjur är svårt. Vi är 3-4 uppfödare i Sverige och det är inte i någon stor skala någon av oss avlar. Det blir några kullar per år.


Att hitta information om hur man ska hålla dessa är ännu svårare, det brukar stå några få rader på föreningarnas sidor. Jag har letat på utländska sidor på internet, tyvärr blir Google-översättningar från t ex holländska sidor inte så bra.


När man får hem sin första kines rekommenderar jag att ha en mindre bur med väldigt lite inredning. Det räcker med ett hus/grotta, matskål och vattenflaska. Har man en fin, välinredd bur kommer man inte att se djuret. Man kommer behöva flytta runt allt för att få tag på sin kompis. Så det är bättre att fylla på med saker allteftersom din hamster blir mer trygg med dig.


De är inte så lättlurade som en Campbells, som kommer springande för att se vad du har för godbit i handen. Den kinesiska hamstern sitter helt still i ett hörn och låtsas att den är blind, tills du efter 40 min med handen i buren tröttnar och går därifrån. Då kommer den smygande istället. Att krafsa utanför huset för att väcka intresse, som man lätt gör med en Campbells, funkar inte heller. Så när jag får in en ny här, lyfter jag på huset 2 ggr/dag och bara skopar upp dem, håller i kupad hand, smeker försiktigt på huvudet, släpper ner den i sitt hus igen. Upprepar varje dag men förlänger ”hålltiden” för varje dag.


Den dagen man kommer in i hamsterrummet, och det sitter en orädd kinesisk hamster kvar i sitt sandbad och man kan lyfta upp den - då har man lyckats och den glädjen är total!

 

Bur

Kineser ska man inte ha i gallerburar. De klämmer sig igenom gallret eller klättrar väldigt högt och kan ramla och skada sig, så jag rekommenderar glas- eller plastburar. Jag orkar inte ha lock på mina burar, då jag vill ha det superenkelt att bara kunna stoppa ner handen för att mata eller klappa, och det kräver lite högre väggar. Jag har nu provat att ha kineser i de mindre Samlorna (45 l). De grävde så mycket så all inredning ramlade omkring, de rymde ständigt genom att klättra upp via vatten­flaskor eller helt enkelt hoppa från ett hustak. Provade sedan att ha dem i de populära Deltolf-skåpen (utan nätlock). Det var lättare att få inredningen att stå kvar, men de rymde ändå via vattenflaskor, så nu har jag dem i stora akvarium eller största Samlorna (130 l). I Samlorna stannar de (flesta) kvar. De finns rejält med plats att skapa olika nivåer och labyrinter.

 

Jag försöker dock att hålla hög inredning i mitten av buren för att minska rymningar. De vill ha MASSOR av spån, de älskar sina sandbad, vattenflaskor är att föredra, vattenskålar fylls på en natt med spån eller välts ut. Hjul har visat sig vara kanonbra. Sedan har jag många olika hus och grottor så att de kan välja bo. Jag använder mig även av tidskriftssamlare i trä som jag slår ut botten på. Dessa blir sedan som ett större hus med plattform för sandbad eller hjul. De flesta dräktiga honorna har valt att lägga sina bebisar under ett sådant hus. Jag har valt att lägga rör runt utsidan på dessa tidskriftshus, där kan hanen springa utan att störa honan.

 

Ska man då ha dem ihop eller ensamma?

Jag har dem ihop tills jag ser slagsmål, sårskador eller mycket pip. Man får ha ordentlig uppsikt. Än så länge har ingen över 8 mån velat ha någon kompis förutom de vita. De vita verkar vara mildare i temperamentet. Jag anser att kinesisk hamster är solitär av naturen och att det finns få individer som går att ha ihop.


 

Jag har hittills inte handparat kineserna. Jag har provat att sätta ihop dem ganska unga då detta rekommenderas i bl a Holland. Jag har sparat ett syskonpar som gått ihop sedan födseln då detta var forskningsalternativet. Jag har kombinerat äldre hanar med yngre honor och även tvärtom. Unga honor verkar mest aggressiva och i de kombinationerna har flest hanar oavsett ålder råkat illa ut.

Så det som fungerat bäst hos mig har varit en hona som redan fått en kull, hanens ålder har inte spelat lika stor roll. Jag sätter ihop ett par i en rengjord bur som är ny för båda, massor av grottor och hus, rörsystem som hanen kan springa runt i, gärna försöka göra våningsplan - då gör honan revir på botten och hanen har plats över - hjul, två matskålar.

Jag har märkt att hanarna till slut blir utkörda och förvisade att vara några dagar i hjulet och då verkar en parning ha skett. Då kan jag välja att separera dem eller ha hanen kvar. Ser jag inga sår på hanen kan han gå kvar. Men jag har ju ett stort ansvar att se till att han inte blir skadad.


Har inte heller någon gång lyckats ha hanen kvar i buren för en omparning direkt efter födsel, men har märkt att det är lättare att göra ny parning ganska snabbt efter första kullen är avvand. Jag väntar alltså inte 4 mån mellan kullarna. Honorna verkar ha mer tålamod med hanarna om andra parningen sker ganska snabbt efter.

 

Då det inte finns obegränsad mängd avelsdjur att hitta, så vill jag försöka göra så många olika kombinationer som möjligt och därför tycker jag inte metoden att försöka få ihop ett par i ung ålder och hoppas de kan bo ihop hela livet är något att satsa på. Inte heller är metoden de använder i forskningslabben, där de inavlat i 30 generationer genom att alltid spara de syskon som är snällast mot varandra, något som tilltalar mig.

 

Mat

Det sägs att kineser har lätt för att få diabetes. Det är inget jag har märkt av, MEN här serveras en hemmablandning av degumix, grynblandning, undulatfrö + ärtflingor/torrfoder för hund/torkad mjölmask. Ingen färsk frukt eller grönsak serveras alls, men däremot torkade örter av olika slag.”