Lite information om buren och skötsel

Dvärghamstrar är aktiva djur som gillar att röra på sig så man bör därför satsa på en lite större bur. Ett akvarium eller terrarium är ypperliga burar då man kan ha ett tjockare lager med bottenmaterial i buren vilket gör att hamstern kan utöva sitt naturliga beteende att gräva. Även så kallade Dunaburar är bra dvärghamsterburar. Välj gärna den större varianten till din dvärghamster, ju större desto bättre. Man kan ha olika bottenmaterial till sin hamster. Vanligt förekommande är kutterspån, papperspellets, alspån, aspflis, torv-strö, torv-mix mm. Materialet behöver bytas regelbundet.

Dvärghamstrar tycker om att klätta lite smått men man måste dock se till att det inte är för högt så hamstern kan ramla ner och slå sig. En annan sak som är bra att ha i buren är finkornig sand. Denna rullar hamstern sig i och tvättar sin päls, detta kallas för att sandbada. Om hamstern väljer att använda sandbadet som toalett så kan man ställa in ett till bad så hamstern kan bada i det. Vissa hamstrar väljer även att boa i sandbadet, det kan även då vara lämpligt att ställa in ytterligare ett sandbad till hamstern.

Dvärghamstrar vill ha rikligt med bomaterial, detta kan vara strimlat papper, mjukt hö, maskrosblad mm.

 

OBS! Man ska aldrig ge hamstern så kallad hamstervadd! Detta är skadligt för hamstern, då den kan kvävas och även fastna i detta och i värsta fall dö.

 

Vissa hamstrar har behov av ett hjul, dessa finns i flera olika varianter, så kallade tefat och vanliga hjul. Tänk på att köpa ett hjul som är tillräckligt stort så hamstern kan springa raklång i hjulet. Om hamstern har för litet hjul kan den få skador i ryggen. En annan sak att tänka på med hjul är att springytan är täckt och inte har öppna springor eller metallnät där hamstern kan fastna med sina ben. Om hamstern inte gör något annat än att springa kan man begränsa tiden som hamstern får ha sitt hjul och istället aktivera hamstern på annat sätt.

Något man bör ha till sina dvärghamstrar är tunnlar och det finns olika material till detta. Man kan ha tunnlar av trä, tegelsten eller papper och vanliga hushålls- och toarullar fungerar också bra.

Hamstern ska ha också ha ett hus och lämpligast är att köpa ett hus som är av trä, det finns i många olika varianter. Man bör undvika ett hus som är gjort av plast då det kan bli fuktigt i boet på grund av kondensen som blir när hamstern andas inne i huset. Tänk också på att köpa ett tillräckligt stort hus. Man bör ha fler bomöjligheter när man har dvärghamstrar, detta på grund av att man oftast håller fler än en hamster i buren. Huset bör vara öppet i botten så att hamstern kan gräva en grop i bottenmaterialet och bygga bo. En vanlig kartong går också bra att ha som hus, exempelvis flingpaket som man klipper till med öppen botten och ingångar.

 

Det är lag i Sverige på att dvärghamstrar ska bo med en artfrände så köp minst två när du skaffar dig dvärghamstrar.

 

Oftast trivs hamstrarna bra ihop. Ibland uppstår allvarliga bråk då hamstrarna biter varandra och då måste de säras på. Seriösa uppfödare hjälper till om det skulle vara så att hamstrarna börjar bråka så de måste säras på. Då får man oftast lämna tillbaka den ena hamstern eller båda och kan få byta till andra hamstrar. Det går naturligtvis också bra att låta hamstrar som inte kan bo tillsammans få bo i varsin bur i närheten av varandra. Även om de inte bor tillsammans har de glädje av att höra och lukta att det finns andra hamstrar i närheten.