Vilken mat ska du ge dina hamstrar?

Ge en blandad kost med fröblandning som bas. Det finns blandningar som är anpassade för dvärghamstrar och hamstrar och dessa fungerar bra att ge, annars kan man göra sin egen blandning till hamstrarna. Du kan blanda undulat- eller parakitfrön och tillsätta lite hundmat eller frystorkad mjölmask. Det går även bra att blanda ner grynblanding i fodret. Tänk på att hamstern är en allätare och därför måste den få tillgång till spannmål, grönsaker och animaliskt protein. Maten ska ges i skål men den kan även strös ut i buren för aktivering mellan varven. Hamstern ska alltid ha tillgång till mat i sin bur.

Ge inte citrusfrukter, avokado eller stenfrukter till hamstern, det är farligt. Ge inte frukt i någon form till dvärghamstrar, de är känsliga för socker, vilket det finns mycket av i all frukt. De blir lätt överviktiga av för mycket socker i fodret och dessutom ökar risken för diabetes.

Hirskolvar är bra godis till dvärghamstrar och det ger sysselsättning under lång tid att pilla med att få loss alla små fröer. Ge inte godisstänger för gnagare, de innehåller ofta honung och torkad frukt.

 

Ha alltid färskt vatten till dina hamstrar, gärna i både flaska och skål!

Ge inte saltsten till dvärghamstern, det kan ge allvarliga skador på njurarna.

Mineralsten och vitaminer behövs inte om man ger en allsidig kost.

Ge gärna grenar från lövtråd att gnaga på. En liten bit knäckebröd eller hundkex är också bra att gnaga på för att hålla tänderna i trim.