Viktigt att tänka på gällande avel

Varför avla?

Innan man väljer att ta sin första kull är det bra att fundera på varför man vill avla. Vad är målet med aveln? Vill man avla för att få fram trevliga sällskapsdjur, för att bidra till att bevara arterna eller är det någon speciell färg eller teckning som är intressant? Ta gärna kontakt med en uppfödare som kan hjälpa dig med frågor och funderingar.

 

Att välja avelsdjur

När det gäller rysk vintervit och Campbells är viktigt att vara extra noga i sitt val av avelsdjur. Arterna går att korsa med varandra, men detta är inte att rekommendera. Dels finns det hälsomässiga problem och dels förstörs arterna. Alla seriösa uppfödare gör sitt bästa för att bevara de arter vi avlar på. Därför ska man INTE köpa vintervita och Campbells i djuraffären som avelsdjur och det är därför också viktigt att köpa avelsdjur från seriösa uppfödare som avlar på rena linjer. Roborovski och kinesisk hamster har inte samma problem med hybridavel men även här är det att föredra att köpa avelsdjur från uppfödare.

 

Parning

Lämplig ålder för en hona att få sin första kull är från cirka 3 månaders ålder till cirka 8 månaders ålder. Dock rekommenderar Svenska Hamstersällskapet att man väntar till honan är minst 6 månader. (Se rekommendationer nedan). Givetvis ska honan vara i bra kondition och hull innan parning. Det finns ingen åldersgräns för hanen men det är en fördel att använda en hane som inte är alltför ung, då har eventuella ärftliga sjukdomar hunnit visa sig innan han går i avel.

Man kan välja olika metoder för att para djuren. Antigen så kallad handparning, då låter man paret träffas för att para sig då honan är brunstig vilket inträffar ungefär var fjärde dag, oftast på kvällen. Eller så kan man låta paret flytta ihop och bo tillsammans tills man kan se tydliga "bebisbulor" på honan. Honan är dräktig i ungefär 18 dygn.

Man kan låta hanen bo kvar med honan och hjälpa till med att uppfostra ungarna men då kommer det att födas ytterligare en kull efter 18 dygn då hamstrarna oftast parar sig direkt efter att kullen är född. Om man vill undvika en tredje kull måste hanen flytta från honan och ungarna innan en andra kull föds. Hanen kan bo ensam några dagar tills sönerna har växt på sig och kan flytta ifrån mamman och systrarna.Han kommer då känna igen sina ungar och fortsätta att ta hand om uppfostran.

Oftast är det ur avelssynpunkt inte intressant att få två kullar med samma kombination. Blir ungarna bra kan man fortsätta avelsarbetet med dem och blir de inte bra så blir knappast kull nummer två bättre. Då får man fundera på att använda andra avelsdjur istället för att kunna nå sina mål.

Honor bör inte användas i avel när de är mer än 1 år gamla, även om de har fått kullar tidigare. Max antal kullar per hona beror helt och hållet på honans kondition och förmåga att hämta sig efter sina kullar. 3-4 kullar brukar vara maximalt vad en hona klarar av utan att tappa för mycket. Oftast är det inte intressant att ta så många kullar på en och samma individ utan det är bättre att gå vidare i aveln med avkommorna.

 

Ungarna

Ungarna föds utan päls och med stängda öron och ögon. De är totalt beroende av sin mamma för att få mat och värme. Efter runt 10-11 dygn öppnar de ögonen och börjar röra sig så smått utanför buren. De äter fast föda redan som små men fortsätter dia tills de är cirka 3 veckor.

När ungarna är runt 5-6 veckor blir de könsmogna.

Hanungarna ska därför tas ut ur buren när de är cirka 4 veckor. Om de har växt upp med sin pappa kan de få flytta in i hans bur. Hanen fortsätter då att ta hand om och uppfostra ungarna. Det går också bra att låta hanungarna bo själva tills de är stora nog att få flytta vid 5-6 veckors ålder.

Det är viktigt att hålla koll på datumet då kullen är född och ungarnas ålder och det är också viktigt att könsbestämma ungarna i god tid. Hamstrar är duktiga på att föröka sig och slarvar man med att sära på hanar och honor i tid blir det snabbt många hamstrar i burarna!

 

Skötsel

Några dagar innan beräknad nedkomst bör buren göras ren och honan få massor av bomaterial att bygga bo med. Låt henne vara ifred och ge henne gärna lite extra näringsrik mat. När kullen är född är det bra att kolla så att honan mår bra och finns det dödfödda ungar så plockas dessa bort. I övrigt ska honan få vara ifred med sina ungar. Stressas hon finns det risk att hon väljer att "städa bort" ungarna, det vill säga att hon äter upp dem. Det är naturens sätt att se till att ingen energi går till spillo när förutsättningarna för att klara av att fostra en kull är dåliga.

Ge gärna lite extra näringsrik mat till honan under tiden hon diar och sköt om buren så det är rent och fräscht i sandbad, matskålar osv men utan att störa ungarna och röra boet. Första burstädningen kan göras först när ungarna är minst 14 dagar och knatar runt på egen hand i buren.

Se till att ungarna har tillgång till basfodret i låga matskålar samt att de har tillgång till vatten. Var försiktigt med vattenskålar, det finns risk för drunkning om skålarna är för djupa. Hur vattenflaskan fungerar brukar de lära sig snabbt men det är viktigt att se till att den är placerad så att de verkligen kommer åt den.

 

Hantering

När ungarna har öppnat ögonen kan de börja hanteras. Låt dem lukta och smaka lite på händerna och bli vana vid att lyftas upp och vara i handen. Vid 5 veckors ålder bör de testas för glukos och sedan är de redo att flytta till sina nya hem.